Co to jest przepalanka i z jakich składników powstaje?

Co to jest przepalanka i z jakich składników powstaje?

Poza wspaniałymi serami o niepowtarzalnym smaku i szerokiej możliwości zastosowania Podhale słynie również z różnych trunków, wytwarzanych w tamtym regionie od setek lat. Można je znaleźć na każdym góralskim weselu, ale są on też podawane w karczmach i domach z różnymi potrawami, w tym z deserami. Jeśli chcesz wiedzieć, jak te napoje alkoholowe są wytwarzane i z jakich surowców, przeczytaj poniższy tekst!

Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?

Czym cechuje się góralska przepalanka?

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek uroczystość na Podhalu bez regionalnego trunku, który cechuje się bursztynowym kolorem. Dzięki tej złoto-brunatnej barwie można go nawet pomylić z dojrzewającą wiele lat whisky. Znawcy twierdzą, że jest to napój o głębokim aromacie i lekko słodkim smaku. Przepalanka pięknie prezentuje się w butelce, dlatego może być ciekawym podarkiem z podróży w góry. Sprzedawana jest z etykietą z góralskimi symbolami, takimi jak góral grający na tradycyjnym podhalańskim instrumencie, czyli na trombicie.

Przeczytaj również: Czy stolarka aluminiowa może być stosowana w konstrukcjach pasywnych i energooszczędnych?

Z czego produkuje się tę wódkę?

Trunek ten wytwarzany jest z naturalnych składników z wykorzystaniem tradycyjnej, znanej już w XVIII wielu receptury. Do produkcji używane są:

Przeczytaj również: Kremy do twarzy z kwasem dla różnych typów skóry

  • spirytus zbożowy,
  • woda źródlana,
  • cukier.

Aby przepalanka uzyskała bursztynowy kolor i zapach toffi, najpierw należy odpowiednio skarmelizować cukier. Następnie dobrać tak proporcje, aby gotowy produkt miał zawartość alkoholu na poziomie 37,5%. Ten napój alkoholowy rozlewany jest  w półlitrowe butelki.

Z czym można podać ten trunek?

Przepalanka może być podawana zarówno z kotletem z jagnięciny, bigosem myśliwskim czy inną pożywną, góralską potrawą, jak i z deserem, np. w postaci szarlotki z jabłek z podhalańskich sadów. Często jest dodana do herbaty, aby rozgrzać ciało po wędrówce po zaśnieżonych szlakach. Jest też wykorzystywana do komponowania zimowych i letnich drinków.

Inne dostępne trunki góralskie

Ludzie mieszkający na Podhalu od wieków wykorzystywali do produkcji alkoholi surowce łatwo dostępne w sadach, ogrodach i lasach. Nic więc dziwnego, że oprócz przepalanki w ofercie sklepu z regionalnymi produktami są też inne napoje alkoholowe, takie jak bimber, śliwowica, wiśniówka i litworówka. Alkohole te są obecne na rodzinnych i przyjacielskich spotkań, a także na weselach. Do dziś na Podhalu wykorzystywane są stare receptury, które pozwalają odtwarzać dawne smaki regionu. Chcesz poznać także słodycze i inne specjały produkowane u podnóża Tatr? Zapoznaj się z ofertą sklepu internetowego.